Yapay zeka, site yönetimlerinde de kullanılmaya başlandı
Gün geçmiyor ki teknoloji hayatımızın bir alanına daha etki etmemiş olsun derken, tam da hayatımızın belki de Pandemi dolayısıyla en çok vakit geçirdiğimiz mekanı durumuna gelen sitemizin Yapay Zeka olanak ve yardımlarını kullanmaya başladığı haberini alıyoruz.

Gün geçmiyor ki teknoloji hayatımızın bir alanına daha etki etmemiş olsun derken, tam da hayatımızın belki de Pandemi dolayısıyla en çok vakit geçirdiğimiz mekanı durumuna gelen sitemizin Yapay Zeka olanak ve yardımlarını kullanmaya başladığı haberini alıyoruz. Programın adı ilk başta biraz garip hatta komik gelse de açılımı ve içeriğini öğrendiğimizde gerçekten hayran olmamak elde değil. Yaklaşık 12 yıllık bir çalışmanın neticesinde ortaya çıkmış olan proje gerçekten aklınıza bile gelmeyecek , “Bunu da mı düşünmüşler?” diyeceğiniz bir uygulama. 2 saatlik röportajda aklımda kalanlar bile hem projeye hem proje mimarı Ali Emre ERİŞEN’e hayranlığımı daha da artırdı. Projenin sadece Türkiye sınırlarında değil, dünya genelinde çok büyük bir soruna çözüm olacağına ben şahsen şimdiden ikna oldum. Umarım APTI de dünyada hak ettiği konuma ulaşır ve ülkemizden çıkan uluslararası bir marka konumuna gelir.
İŞİN ARKASINDAKİ BEYİN : ALİ EMRE ERİŞEN
APTI’nin arkasındaki beyin dikkat çeken bir isim, Ali Emre Erişen olarak öne çıkıyor. Parlak eğitim hayatının yanı sıra henüz 15 yaşında dial-up internetin kullanıldığı 90’larda öğrenciliğinin yanında dışarıdan web sitesi hazırlayan Erişen, bu günlerde yazılım ve yapay zeka teknolojisi alanlarındaki uzmanlığıyla APTI ile yılların tecrübesini konuşturuyor. Erişen, bütün bilgi ve deneyimini 2009’da başlattığı APTI ile kullanıcıların hizmetine sunmaya hazırlanıyor. Bir röportajında, “Hiçbir zaman en çalışkan ya da en zeki ben olmadım ama hiç korkmadım sadece denemekten bıkmadım” diyecek kadar mütevazı ve bir o kadar da cesur olan Erişen’e sözü bırakalım…
“HEDEF YAPAY ZEKA DESTEĞİYLE GİDERLERİ DÜŞÜRMEK”
APTI’nin nasıl doğduğuna değinen Erişen, “İlk olarak 2009 yılında site yönetimlerine web siteleri yapmaya başladık. 2012’de bunu mobil uygulamalar üzerinde sunmak için farklı yollara girdik. 2015’te ise yapay zeka tabanlı teknolojileri sisteme entegre etmeye geçtik. Sektörün önde gelen isimlerinden Fethi Uzun aağabeyim ile işbirliğine giderek güçlerimizi birleştirdik. En büyük hedefimiz yapay zeka desteğiyle gerek yönetimler gerek sakinler açısından site giderlerini düşürmek ve toplu yaşam alanlarında yaşayanların alım güçlerini onların lehine kullanmak. Ekosistemimizi kullanıcıların maksimum fayda sağlamaları amacıyla her gün geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.
“MUHASEBE İŞLEMLERİNİN ÖTESİNDE BİR YAŞAM ASİSTANI”
Kendilerinin, diğer firmalardan farkına da değinen Erişen, “Piyasadaki mevcut firmalara ve uygulamalara baktığımızda daha çok site yönetimlerine yönelik muhasebe işlemlerinin yapılmasını sağlayan içeriklere sahip olduklarını fark ettik. Bizim açımızdan bu böyle olmamalıydı. Sitelerde sizin, benim gibi insanlar yaşıyor. Onların hayatına dokunmaya, daha konforlu bir yaşam sürmelerini sağlamaya karar verdik. Basit bir muhasebe programının ötesinde toplu yaşam alanı ekosistemindeki herkesi kapsayacak bir yaşam asistanı oluşturmak amacıyla yola çıktık ve bu yönde devam ediyoruz” diye konuştu.
“BÜTÜN İHTİYAÇLARI TEK ÇATI ALTINDA TOPLUYORUZ”
Erişen, bu yolda karşılaştıkları en büyük zorluğa ise şu sözlerle değindi: “Açıkçası bizi en çok zorlayan nokta, böyle bir teknolojinin ilk defa yazılıyor olması ve daha önce böyle kapsamlı, bütün alanlara nüfuz edecek bir uygulamanın yapılmamış olması. Kendimize referans alabileceğimiz, karşılaştırma yapabileceğimiz, hatta kontrol gerçekleştirebileceğimiz bir model önümüzde bulunmuyor. Kullanıcıların faydasına sunduğumuz pek çok modülümüz bulunmakta. Toplu yaşam alanındaki her bir paydaşın bütün ihtiyaçlarını tek bir çatı altında topluyoruz. Bu anlamda bu alanda öncü olduğumuzu söyleyebilirim.”
“SİTELER HAYATIMIZIN GEÇECEĞİ YEGANE ALANLAR”
Sektöre ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erişen, “Her geçen gün geliştiğini görüyoruz. Özellikle Pandemiyle birlikte sitelerin ihtiyaç duyulan izole ortamı sağlaması bakımından da ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark etmiş olduk. Görünen o ki site, hayatımızın geçeceği yegane alan olma işlevini artırarak sürdürecek. Bunun yanında artık evlerimiz yaşam alanı olmasının ötesinde çalışma alanı da olmaya başladı. Bunun da sitelerde daha farklı yeniliklere neden olabileceğini düşünüyorum” dedi.
“ODAĞIMIZDA İNSAN VAR”
Teknoloji ve yapay zekaya ilişkin de görüşlerini paylaşan Erişen, “Şu an için gördüğümüz kadarıyla gitgide daha faydalı hale gelmeye başladı. Tabii ki nereye gideceğinin kestirilmesi son derece güç bir alandan bahsediyoruz. Ancak, odak noktasında insan olduğu sürece çok daha etkin ve faydalı hale geleceğini söyleyebiliriz. Bu anlamda, bizim de çalışmalarımızın odak noktası insan. Amacımız, yapay zekayı insanların hizmetine sunabilmek. Dışarıdan ne kadar karmaşık ve zor görünürse görünsün herkesin kolaylıkla kullanarak en üst seviyede fayda almasını sağlamak istiyoruz” diye konuştu.
“YURT DIŞINA AÇILACAĞIZ”
APTI olarak geleceğe yönelik hedeflerini de paylaşan Erişen, “Şu anda uzman yazılımcılarımız, saha ve satış operasyon ekibimiz, hukuk ekibimiz başta olmak üzere yaklaşık 70 yol arkadaşımızla çalışmalara başladık. Hepimizin amacı kullanıcılarımıza en yüksek faydayı sunmak. Bunun yanında kendi geliştirdiğimiz bu uygulamayla insanlarımızın önyargılarını da kırmak istiyoruz. Pek çok kimse uygulamayı bizim geliştirdiğimize inanmakta zorlanıyor. APTI ile Türk insanının neler yapabileceğini de göstermek istiyoruz. Bunun yanında dünyaya açılma projemiz de var. Öncelikli olarak ABD’de ve Avrupa’nın önde gelen merkezlerinde ofisler açarak oralarda yaşayanlara da fayda götürmek istiyoruz” diye konuştu.
“GERİSİ LANSMANA KALSIN”
Dinlediğim birçok özellik ve gördüğüm ekranların hayranlığının yanı sıra (kendisinin ricasıyla) şu an burada sizlere aktaramayacağım bir çok uygulamasıyla APTI’yi yakında yapılacak lansman sonrasında çok daha fazla görecek, okuyacak, yazacak ve büyük ihtimalle dillerden düşüremeyeceğiz gibi gözüküyor…